Hirdetés

A Siegfried március 19-i bemutatójával folytatódik a Ring-tetralógia színrevitele az Operaházban. A sorozat alkotógárdája változatlan: a darabot M. Tóth Géza rendezi, a karmester Halász Péter, míg a főbb szerepekben az Opera kiemelkedő énekesei mellett három külföldi vendégművész is közreműködik.

Jelenet a Siegfriedből
Forrás: Nagy Attila

M. Tóth Gézaa négy darabot átfogó, egységes dramaturgiai és vizuális koncepciója mentén haladvaállítja színpadra a tetralógia harmadik részét. Az ősgermán mítoszon alapuló történet ugyan egy napjainkra emlékeztető mesei világban játszódik, mégis hű marad a monumentális alkotás szerzőjének eredeti elképzeléseihez.

Hirdetés

A Wagnerre és korára jellemző fontos kérdésfelvetés, hogy vajon az új világrend […] mennyire állja ki az idő próbáját az emberi és a klasszikus társadalmi értékek tekintetében”– mondta a rendező, aki az új világrendként a fogyasztói társadalmat határozza meg.

A walkür eseményei után egy emberöltővel a félelmet nem ismerő ifjú hős, Siegfried történetével folytatódik a Ring-ciklus. Siegfried bátorságával próbára teszi a Wotan által megalkotott rendszert.Szemben Mimével, a törpével és a sárkánnyá vált Fafnerrel, nincs benne birtoklási vágy, helyette a természetben barangolva érzi jól magát, és szeretetre, társra vágyik.Az áhított párt végül Brünnhilde személyében találja meg, akiért még az álruhában vándorként megjelenő főistennel is sikeresen száll szembe.

Az Operaház A Nibelung gyűrűjé-nek színrevitelévelnemcsak a Wagner-fanatikusok figyelmét kívánja felkelteni, hanem új rajongókat is meg akar nyerni a német szerzőnekés nagyszabású, összművészeti alkotásának. Az animáció műfajából érkező M. Tóth Géza ez alkalommal istöbb projektorral, valamint átlátszó és félig átlátszó anyagok segítségével hoz létre tereket és olyan felületeket, amelyekre a rendező alkotócsapata, a KEDD Kreatív Műhely készít látványos vetítéseket.

Forrás: Rákossy Péter
Forrás: Rákossy Péter

A futurisztikus, a képregények világára reflektáló jelmezeket idén is a filmes munkái révén ismertté vált fiatal jelmeztervező, Bárdosi Ibolya készítette, míg a díszletekben Zöldy Z Gergely, a koreográfiában Venekei Marianna nyújtott segítséget a rendezőnek. Az Operaház Zenekarát ez alkalommal is Halász Péter vezényli.

Az előadásban az Opera tapasztalt Wagner-énekesei működnek közre.Siegfriedet a Nationaltheater Mannheimnél korábban 6 évet töltött tenor, Kovácsházi István formálja meg,aki Lohengrinként már két ízben a Budapesti Wagner-napokra is meghívást kapott, a címszerepben pedig most debütál. Fafner szerepében több évtizedes rutin birtokában tér vissza Rácz István basszista, Gál Erika pedig Erda földistennőt alakítja. A Richard Wagner Társaság ösztöndíjasaként Bayreuthban is tanult mezzoszoprán A Rajna kincse után tér vissza ebben a szerepben. A budapesti Opera világszerte ünnepelt szopránja, Sümegi Eszter, akit párizsi Walkür-rendezésébe Christoph Eschenbach is meghívott Gerhilde szerepére, most Brünnhildével bővíti Wagner-repertoárját, míg Szemere Zita erdei madárként mutatkozik be a tetralógiában.

A magyar kiválóságok mellett három elismert külföldi vendégművész is közreműködik a Siegfried idei előadásaiban.A vándor szerepét a megtestesült Wotan, Egils Siliņš ölti magára. A lett basszbariton pályafutása kezdetén tíz rangos nemzetközi énekversenyt is megnyert, folyamatosan a világ vezető operaházainak és fesztiváljainak vendége, fellépett a milánói Scalában, a New York-i Metropolitanben, a barcelonai Liceuban, valamint Párizs, Bécs, Zürich, München és Szentpétervár dalszínházaiban, a Bregenzi Ünnepi Játékokon, a Glyndebourne-i Fesztiválon és a Budapesti Wagner-napokon is. Ha nem Wotant vagy vándort énekel, csaknem százdarabos repertoárjából gyakran kérik fel A bolygó hollandi címszerepére, de rendszeresen formálja meg a Salome Jochanaanját, valamint Scarpiát a Toscá-ban, Don Pizzarót a Fidelió-ban és Oresztészt az Elektrá-ban.