Hirdetés

Második alkalommal készült el a nagy magyar e-sport felmérés, ami a magyar játékosok szokásaira világít rá. A versenyszerű videojátékok rajongóinak körében továbbra is a CS:GO a legnépszerűbb játék. A piac is bővül: együttvéve több milliárd forintot költenek szoftverekre, perifériákra, játékbeli tranzakciókra éves szinten, és egyre többen próbálnák ki magukat versenyeken.

Az e-sport hazai bázisa még viszonylag kicsi: ha az e-sport játékokat játszókat, a versenyzőket, e-sport nézőket és az „offline” versenyekre járókat is beleszámítjuk, akkor

Hirdetés

számukat körülbelül 200 ezer főre tehetjük.

Míg a tágan értelmezett videojátékot játszók között csak kicsivel több a férfi, mint a nő (52-48% a férfiak javára), addig az e-sport játékosok táborában ez a szám közel 95 százalék a férfiak javára – áll az Egymillióan a Magyar Esportért, az Esport1.hu és az eNET kutatóközpont közös kutatásában.

A magyar e-sportolók túlnyomórésze férfi
A magyar e-sportolók túlnyomórésze férfi
Forrás: KGames Facebook-oldala

Egyre többen versenyeznének

Az e-sport játékokkal játszó magyar fiatalok majdnem felét (44 százalék) foglalkoztatja a versenyszerű játék. 16 százalékuk már versenyszerűen játszik, és további 28 százalék jelezte, hogy tervez a jövőben versenyezni. 29 százalék ugyan már játszott versenyszerűen, de már nem játszik.

A professzionális videojáték elsősorban a fiatalokat szippantja be: ötből négyen 25 év alattiak, az e-sport gamerek harmada 18 év alatti. Többségük már tinédzser korában elkezdett e-sport játékokat játszani.

Korán ismerkednek meg a versenyszerű játékokkal
Korán ismerkednek meg a versenyszerű játékokkal
Forrás: eNet

A versenyszerűen játszó e-sportolók leginkább a versenyszellem és a fejlődési lehetőség miatt játszanak, dehosszú távon pénzkereseti lehetőségnek is tartják az iparágat.Jelenleg csupán kb. 150-200 olyan főről beszélhetünk, akik pénzt keresnek az e-sporttal, de ez a szám évről-évre nő.

De nem csak profiként rejlik lehetőség a játékokban: tízből négyen jelezték, hogy fizetnének azért, hogy valaki foglalkozzon velük annak érdekében, hogy fejlődjenek az általuk játszott játékban.