Hirdetés

Az elmúlt öt év legszebb pillanataival és több vadonatúj feldolgozással tisztelgett a Red Bull Pilvaker március 15-én irodalmi és történelmi nagyjaink előtt. A jubileumi évfordulóhoz méltóan korunk szóforradalmárai minden eddiginél látványosabb produkcióval és színesebb szereplőgárdával jelentkeztek: a jól ismert zenészekhez, rapperekhez és színészekhez idén Trokán Nóra és Anger Zsolt is csatlakozott. 2017-ben a Szavak Forradalma kétnaposra nyúlt: a dupla telt házas előadás mellett a Pilvaker március 14-ei főpróbája is nyilvános volt.

Az elmúlt 5 év megalapozta, hogy már nyugodtan lehessen úgy fogalmazni: “Ha március 15., akkor Red Bull Pilvaker”. Népszerű és sikeres előadók évről évre a magyar irodalom nagyjainak remekműveivel, illetve azok újragondolt változataival tisztelegnek az 1848–49-es forradalom márciusi ifjai előtt. Az idei jubileumi Red Bull Pilvaker minden eddiginél több érdeklődőt vonzott az Erkel Színházba.Rekordidő alatt kelt el az összes jegy, és a dupla telt ház mellett a március 14-i főpróbát is megnyitották a nagyközönség előtt.

Hirdetés

A korábbi évekből ismert hazafias, szerelmes, elvágyódó és forradalmi témájú költemények mellett idén több új szám is debütált, köztük az Egy gondolat bánt engemet, a Falu végén kurta kocsma és a Befordultam a konyhára. Utóbbinak a videoklipje, amelyet vágás nélkül, egy jelenetként vettek fel, jelenleg már a 200 ezer megtekintést is túllépte a legnagyobb videómegosztó oldalon.

 

A jubileumi évforduló mellett a Red Bull Pilvaker idén Arany János születésének 200. évfordulója előtt is tisztelgett, így a programba három Arany-vers is bekerült: a Járai Márk (Halott Pénz) lírai előadásában megszólaló Letészem a lantot, A legszebb virág Kautzky Armand tolmácsolásában és a Pilvaker fináléját adó Egy életünk, egy halálunk.

Járai Márk a Letészem a lantot című Arany János-verset adta elő.
Járai Márk a Letészem a lantot című Arany János-verset adta elő.
Forrás: Somay Márk

Marsalkó Dávid, aki immáron harmadik éve vesz részt a Szavak Forradalmában, így foglalta össze az előadást: „A Pilvaker minden évben kiránt minket kicsit a koncert-turné körforgásból, hiszen annak ellenére, hogy ez egy zenei előadás, a színházi környezet, a rendezői instrukciók egészen más hozzáállást követelnek meg a résztvevőktől. Jó volt látni, hogy idén is mennyire izgatottan várta mindenki, hogy együtt felmenjünk a színpadra, és hogy annyi próba, annyi munka után milyen szépen összeállt az egész produkció. Számomra a legjobb pillanat idén az Egy gondolat bánt engemet előadása volt, amelyben Lábas Vikivel vagyunk. Van ebben a számban egy kis varázslat, ami szerintem nagyon jól működik a színpadon”.

Lábas Viki és Marsalkó Dávid
Lábas Viki és Marsalkó Dávid
Forrás: Süveg Áron

Marsalkó Dávid mellett a fellépők listáját Bom, Deego, Diaz, Dipa, Fluor Tomi, Fura Csé, Járai Márk, Kollányi Zsuzsi, Lábas Viki, Meszes Balázs, Papp Szabi, a Random Trip, Singh Viki, Sub Bass Monster, Szivák Zsolt és Wolfie erősítette.A házigazda szerepét most is Buda Márton töltötte be. Kautzky Armand idén ötödik alkalommal szavalt a rendezvényen, színművész kollégái közül második alkalommal lépett színpadra Szabó Kimmel Tamás és Hámori Gabriella, Trokán Nórát és Anger Zsoltot pedig idén láthatta először a közönség.

Hirdetés

„Nagyon megtisztelő volt, hogy felkértek a pilvakeres csapatba, korábban már többször láttam az előadást YouTube-on, és mindig is nagyon vonzó dolognak tartottam, hogy ezek a srácok meg tudják mutatni, milyen erejük van a szavaknak. Jelenleg ugyanazt érzem, mint tízéves koromban: lehet, hogy rocksztárnak kellett volna mennem. Elképesztő érzés, amikor kétezer ember átszellemülten, teli torokból üvölt és tapsol. Lassan harminc éve színészkedem, de ez egy teljesen más élmény” – mesélte Anger Zsolt.

Anger Zsolt
Anger Zsolt
Forrás: MS/Marksomay

A Red Bull Pilvaker teljes előadása felkerült az esemény YouTube-csatornájára,így azok is megnézhetik a produkciót, akik nem tudtak eljönni a helyszínre.